Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Rétesfesztivált tartottak Tótszerdahelyen
2022.08.01

Két év kihagyás után ismét megrendezték a rétesfesztivált a dél-zalai településen. A rendezvényen részt vett Dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja, Gugán János, az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.


A rendezvény megnyitóján Havasi Viktória polgármester beszédében kiemelte: bár sok szempontból nehéz időszakot élnek át, mégis kötelességük nemzetiségi identitásukat, elődeik által rájuk hagyott örökségeiket megbecsülni és egyúttal átadni a fiatalabb generációnak.

Cseresnyés Péter a tótszerdahelyi közösség kivételes erejéről és összefogásáról beszélt, amelynek szép példája a fesztivállal ötvözött gasztronómiai seregszemle. Jól látszik, hogy mennyire fontos a Mura menti horvátoknak a hagyományok ápolása és a láng továbbadása – fogalmazott.

- A Mura folyó nem elválaszt, hanem összeköt bennünket, ugyanez értendő a tradíciók ápolására - mondta Bene Csaba. - A városi emberek elkényelmesednek, ám a kézzel készített, nyújtott rétesnek nincsen párja. Ezért érdemes valóban megtanulni a készítését, hogy erre a finomságra minden korban büszkék lehessünk.

Dr. Koósz Attila köszöntőjében kiemelte: a horvátoknak is fontos, hogy a magyar területen élő kisebbségekkel jó kapcsolatot ápoljanak, erre jó alkalmat kínál a gibanica köré szerveződött fesztivál.

- A horvát nyelv és identitás megőrzéséért nagy köszönet jár minden Mura menti településnek, a tótszerdahelyieknek pedig külön elismerés a gibanica népszerűsítésért - vette át a szót Gugán János.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...