Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A roma holokausztra emlékeztek Nagykanizsán
2022.08.01

Nagykanizsán a Vár utcai Roma Holokauszt emlékműnél tartott megemlékezést pénteken a roma nemzetiségi önkormányzat. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigány származású embert végeztek ki, az áldozatokra emlékeztek a résztvevők. A főhajtáson jelen volt Bizzer András alpolgármester, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Orsós Vendel, a Zala Megyei Roma Önkormányzat elnöke.


- Emlékezni jöttünk ide, nem gyászolni, a gyász ideje lejárt, az emlékeztetés örökké megmarad - fogalmazott beszédében Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Augusztus 2-án, a hivatalos emléknapon Auschwitz-Birkenauban tisztelgünk a roma áldozatok emléke előtt. Még 78 év elteltével is fájó sebeket szaggat fel az a tény, hogy voltak olyan emberek, akiknek azért kellett meghalniuk, mert a bőrük sötétebb volt az átlagosnál, vagy éppen más valláshoz tartoztak.

Ezután Bizzer András alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: erkölcsi kötelességünk az áldozatok emlékét megőrizni, e történelmi katasztrófa tényét megismertetni az újabb generációkkal, hogy jobban megismerhessük önmagunkat és a bennünk lakozó erőket. - De az embernek erre a szörnyű arcára is emlékeznünk kell, hogy a jövőben ilyen soha ne ismétlődhessék meg - tette hozzá.

Ezt követően a résztvevők az emlékműnél koszorúkat helyeztek el és mécseseket gyújtottak.

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...