Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Horvát-magyar utcanévtáblákat helyeztek ki Molnáriban
2022.05.16

Horvát napot rendezett szombaton a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat. Az esemény során kétnyelvű, magyar-horvát utcanévtáblák átadására, ünnepi szentmisére, keresztszentelésre, a Molnári és a horvátországi Kotoriba közötti kapcsolatot bemutató kiállítás megnyitójára, Mura-parti piknikre, valamint kulturális műsorra került sor. Az átadón részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Kósa János polgármester, Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke, dr. Koósz Attila tiszteletbeli horvát konzul, Josip Grivec, Muraköz főispán-helyettese, Marija Pusić, a Külhoni Horvátok Hivatala szóvivője és professor Dr. Vanda Babić Galić, nemzetiségekért felelős miniszteri tanácsadó.


– A Molnári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pályázati támogatást nyert egy út menti kereszt elhelyezésére – bocsátotta előre Kotnyek Gáborné elnök. – Településünkön éppen 100 évvel ezelőtt, 1922-ben került sor keresztállításra, s úgy gondoltuk, a kerek évfordulón mi is állítunk egyet; szép helyet találtunk neki a község Murakeresztúr felőli bejáratánál. A keresztet az újudvari Dörnyei István és fia, Máté készítette el.

A szakrális alkotást Josip Drvoderić Goričan-i és Marton István helyi plébános áldta meg, köszöntőt pedig Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondott.

Ez előtt került sor a kétnyelvű, horvát-magyar utcanévtáblák avatására. dr. Koósz Attila, tiszteletbeli horvát konzul kezdeményezésére a határ magyar oldalán lévő horvát ajkú Mura menti települések közterületeire Muraköz megye támogatásával horvát-magyar táblák kerülnek, az első átadót Murakeresztúron tartották, most Molnári következett.

A felszólalók hazánk és Horvátország nagy múltra visszatekintő jó kapcsolatát hangsúlyozták, illetve azt emelték ki, hogy Dél-Zalában különösen jó az együttműködés a horvát nemzetiség, a magyarság és Horvátország között. 

Fotó és forrás: Zalai Hírlap

vissza...